torstai 1. syyskuuta 2016

Kesäkutimia

Kesällä en saanut aikaiseksi yhtäkään päivitystä näköjään. Nyt sitten kutimia ja kuvia tupsahtelee pikku hiljaa samalla, kun kyhään jo joulua ajatellen nitkutuksia.

 Lapsi halusi lähes kaksi vuotta sitten raitasukat. Ja jo tänä kesänä sain ne valmiiksi. Puikkoina 2,5-koon kepakot, 4 oikein, 2 nurin -malli menossa ja lankoina kaikenlaisia loppuja.

Yksi kirjava lanka kulki neljän kerroksen erinä ja sitten niitä pikkuisia nöttösiä kuljetin kahden kerroksen erissä. Alku, kantapäät ja kärjet taas neuloin keskenään samalla värillä. Jos oikein laskin, loppui tai ainakin kului vähemmäksi 13 eri kerää.


Rakas, tärkeä, pitkäaikainen ystäväni asustaa ahkerasti eri tavoin vaatekokonaisuuksiaan. Hän käyttää taitavasti mm. huiveja. Niinpä nyhersin hänelle langasta, jonka vyötteen kadotin jo aikaa sitten, huivinhetaleen. Näppituntumalla langasta osa puuvilla, puikkoina 4,5-koko ja pintana riisineuletta.

 Tein huivista vinon eli oikean puolen kerroksella kavensin aloitusreunassa yhden silmukan ja päätösreunassa lisäsin tilalle yhden. Niinpä nuo raidatkin menevät vinoon.

 Tästä innostuin niin paljon, että nyt yhtenä kokouskutimena sukkasulkeisten seassa seikkailee yksivärinen, vinoon menevä riisineulehuivi minulle. Jos vaikka oppisin huiveihinkin.

Viime talvena nitkuttamastani tyttäreni villapuserosta http://villahilla-kaisa.blogspot.fi/2016/01/ei-tullut-vilttia.html jäi lähes 200g Novitan Jokea. Koska se on 100% villaa enkä saa samaa väriä mistään, päätin tehdä niin pitkän "sahahuivin" kuin tulisi. Ja huivin saajaa ajatellen saattoi pituutta tullakin ihan riittävästi.
Sahahuiville on virallinenkin nimi, jonka olen unohtanut. Lykkäsin huivia tulemaan 6-koon puikoilla. Alkuun 10 silmukkaa ja ainaoikeaa. Jokaisen kerroksen reunassa (aina samassa reunassa)lisätään yksi silmukka. Kymmenen kerroksen välein toisesta reunasta päätellään viisi silmukkaa. Näin huivi leviää yhdestä reunasta ja toiseen reunaan tulee tuo sahanterä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Aallokossa

Harvoin innostun mistään huivista erityisesti, mutta keväällä näin sattumalta kuvia Onda d'Amore -huivista, josta innostuin heti ja oit...