perjantai 23. marraskuuta 2018

Kaiken maailman musta perjantai
Koko alkuviikon ovat mainokset kaikissa medioissa toitottaneet black friday -tarjouksiaan, joiden kiihtynyt tulva ja tungos tukki molemmat aamukahvipöytääni osuuneet sanomalehdet. Harvinaisen synkkiä lehtiä.

Tämän osto- tai ainakin mainostushysterian takana on yhdysvaltalainen perinne kiitospäivän jälkeisestä perjantaista, joka on siellä kaiketi vuoden reippain alunnus- ja ostospäivä. Ja nyt se on meillä.

Samaan aikaan puhutaan keinoista, joilla hillitä luonnonvaron ylikulutusta, julkaistaan uutisia muoviin tukehtuneista valaista ja pohditaan, että tarttis tehdä jotain. Mikäli kaikki muutkin kuluttaisivat yhtä paljon kuin me suomalaiset, tarvitsisimme 3,6 maapalloa, uutisoi Maailman luonnonsuojelusäätiö elokuussa.

Yhtälö on vaikea. On kivaa ja taloudellisesti viisasta ostaa Sulo Vilenin oppeja noudattaen silloin, kun saa halvalla. On aivan liikaa myös sellaisia ihmisiä, joiden on todella kytättävä niitä tarjouksia, joihin on mahdollista tarttua. Meidän paremmin pärjäävien - tai ainakin minun - on kyllä säännöllisin ajoin pohdittava omia kulutustottumuksia, niin osto- kuin poistolinjallakin. Tarvitsenko oikeasti? Voisiko kotoa sittenkin löytyä vastaava? Miten kierrätän tarpeettomaksi käyneen fiksusti eteenpäin?

Onneksi tänäänkin on tarjolla toisenlaisia ostosmahdollisuuksia. Esimerkiksi verkkokauppa Weecos , joka myy pienten yrittäjien tuotteita (mm. vaatteita ja asusteita) lahjoittaa tämän Brigth Friday -päiväksi nimeämänsä päivän myynnistä 10% Suomen luonnonsuojeluliitolle metsiensuojelutyöhön. Surullisinta ovat ne mm.Punaisen Ristin kampanjat, joilla kerätään varoja siihen päättymättömään työhön, jota tuntuu maailmalla olevan yhä enemmän. Tiedät kyllä.

Yhden näkökulman tähän alennuksilla kilpailemisen päivään tuo Lankaputiikki Silmukan omistaja Elli, joka pyörittää yritystään kaikin tavoin eettisyyteen pyrkien. Hänelle ja muille kaltaisilleen yrittäjille toivon kaikkea hyvää - myös paljon lisää asiakkaita, jotka yritämme ymmärtää, mitä hintalapun takana on.

Värikästä, iloisen vastuullista perjantaita Sinulle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Aallokossa

Harvoin innostun mistään huivista erityisesti, mutta keväällä näin sattumalta kuvia Onda d'Amore -huivista, josta innostuin heti ja oit...